Friday, October 7, 2022

Sunita in Space | Class 5 | EVS | NCERT Solutions

Very Short Answer Type Questions

Fill in the blanks with suitable answers.

1. …………….. is a model of the earth.

Ans: Globe

2. The second Indian woman to fly into space is ………..

Ans: Sunita Williams

3. The first Indian woman to fly into space was ……………

Ans: Kalpana Chawla

4. The first Indian man to fly into moon was …………..

Ans: Rakesh Sharma

5. The force of earth which pulls other objects towards itself is known as ………

Ans: Gravity

6. The record for the longest space flight was set by …………

Ans: Sunita Williams

7. The vehicle used to move into space is called ………..

Ans: Spaceship

8. The American space agency is called as ………..

Ans: NASA

9. NASA stands for ……………

NASA stands for National Aeronautics and Space Administration.

10. The Indian space agency is called as ……….

Ans: ISRO

11. ISRO stands for ……………

Ans: ISRO stands for Indian Space Research Organisation

12. Sunita Williams spent ……….. time in space.

Ans: More than six months

13. The blue part on a globe shows …………..

Ans: Seas and Oceans (Water bodies)

14. The shape of the earth is ………….

Ans: Round like a globe

15. On date …………. Sunita travelled to space.

Ans: Date 09.12.2006

16. Sunita Williams went ………… km away from the earth in the spaceship.

Ans: 360 km

17. …………. was the first man to walk on the moon.

Ans: Neil Armstrong

Short Answer Type Questions

Answer the following questions in one or two sentences.

1. Who is Sunita Williams?

Ans: Sunita Williams is an astronaut. She is the second Indian woman to fly into space.

2. What does earth look like from space?

Ans: Earth looks like a globe from space.

3. How far did Sunita Williams go away from the earth? What record has she set?

Ans: Sunita Williams went 360 km away from the earth surface. She has set the world record of longest space flight by a woman.

4. If the earth is round like a globe, how is it that we do not fall off?

Ans: Though the earth is round like a globe, we do not fall off due to the gravity of the earth.

5. Write any two Sunita’s experiences of living in space.

Ans: Two experiences are-

  • She did not need combing hair. Her hair kept standing all the time.
  • Not being able to walk she had to get used to floating around.

6. Do you think Sunita could make out Pakistan, Nepal and Burma separately, when she saw the earth from space? Why?

Ans: No. Sunita could not make out Pakistan, Nepal and Burma separately, when she saw the earth from space because there were no natural boundary lines among the countries on the earth surface.

7. List out any four things you can see on a globe.

Ans: the four things are –

  • Seas and oceans
  • Countries
  • Hills and mountains
  • Forest area etc.

8. Name two festivals related with moon.

Ans: Two festivals related to moon are Vyas Purnima, Eid-Ul-Fitre.

9. List out the neighbouring states of Odisha.

Ans: The neighbouring states of Odisha are West Bengal, Jharkhand, Chhattisgarh, Andhra Pradesh, Telengana

Give Reasons

1. Sunita’s hair kept standing in space.

Ans: Sunita’s hair kept standing in space because there was no gravity in space.

2. Water flows downwards on any slope. On mountains too water flows

Downwards, not upwards.

Ans: Water flows downwards on any slope. On mountains too water flows

Downwards, not upwards because earth has gravity which attracts everything towards itself.

Long Answer Type Questions

Write a paragraph of five sentences about Sunita Williams.


Ans: Sunita Williams is an Astronaut. She is the second Indian woman to move into space. She had travelled 360 km away from earth surface. She has set a world record of longest space flight by any woman. She stayed more than six months in space.


Wednesday, October 5, 2022

Walls Tell Stories | Class 5 | EVS | NCERT Solutions

Very short answer type Questions

Fill in the blanks with suitable answers.

1 Golconda Fort is in ……………. City.

Ans: Hyderabad

2. Round shaped parts of the outer wall of the Golconda Fort are called as ………………..

Ans: Bastions or Burj

3. The outer wall of the fort has ……….. number of bastions.

Ans: 87

4. Golconda fort was made by …………………

Ans: Qutubshahi Sultans

5. Katora Hauz is to the ……….. direction of Golconda Fort.

Ans: North

6. Outer wall of the fort has …………. number of gates.

Ans: Eight

7. Golconda Fort has ………….. number of palaces inside it.

Ans: Five

8. The big gun placed at the fort is called ……………..

Ans: Cannon

9. The cannon placed at Golconda Fort was brought by ………….

Ans: Aurangzeb

10. The cannon was made of ……………

Ans: Bronze

11. The metal bronze is the mixture of ……………. and …………….

Ans: Copper and Tin

Short answer type Questions

Write the answers in one or two sentences.

1. What are bastions? Why were they made?

Ans: The round shaped part of the outer wall is called as bastion. These were made to see the enemies from a distance in all possible directions.

2. List out the arrangements done for maintaining security at the fort.

Ans: The following were the arrangements for ensuring security.

  • Thick walls
  • A huge gate
  • So many bastions

3. What tricks did emperors play to make smaller kingdoms a part of their own kingdom?

Ans: Emperors played the following tricks.

  • Sometimes by friendship
  • Sometimes by flattery
  • Sometimes by marriage between families
  • Or else attack

4. List out any four things that help us to know about the past.

Ans: The things that help us to know about the past are books, coins, paintings, monuments, pots, carvings etc.

5. Write the name any four historical monuments of India?

Ans: The four historical monuments of India are –

Taj Mahal   Konark        Red Fort     Kedarnath temple

Give Reasons

1. A deep ditch was dug along the wall of the fort.

Ans: A deep ditch was dug along the wall of the fort to stop the enemies from entering into the fort.

2. It was difficult for the enemies to attack the fort.

Ans:  It was difficult for the enemies to attack the fort because the fort had tall and thick walls, a huge gate, many bastions and a deep ditch along the wall.

3. Big holes were made in the walls of the fort.

Ans: Big holes were made in the walls of the fort to find the entry of the enemies.

Long Answer type Questions

Write a paragraph of five sentences about Golconda Fort.

Ans: Golconda Fort is located in Hyderabad city. It was made by the Qutubshahi Sultans. It had thick walls, a huge gate and many bastions for the security. The outer wall of the fort had 8 huge gates. It was very difficult for the army to enter into the fort.




Sunday, October 2, 2022

Up You Go | Class 5 | EVS | NCERT Solutions

Very Short Answer Type Questions

Fill in the blanks with the correct answers.

1. The name of the mountaineering institute was ………………..

Ans: Nehru Institute of Mountaineering, Uttarkashi

2. The mountaineering camp was in …………. State.

Ans: Uttarakhand

3. There were ……. Number of teachers from Kendriya Vidyalayas.

Ans: 20

4. The Director of the adventure course was ……………

Ans: Brigadier Gyan Singh

5. Khondonbi was speaking ……….. language.

Ans: Mizo.

6. The body should be kept at an angle of ………. degree while climbing.

Ans: 90

7. ………………. Was the special guest in the mountaineering camp.

Ans: Bachhendri Pal.

8. The first Indian woman to climb mount Everest was ………………

Ans: Bachhendri Pal.

9. ………………….. layered plastic sheets were used for the tent and ground.

Ans: Double

10. The sleeping bags were filled with ……………….

Ans: Soft feathers

11. In the year …………… Bachhendri Pal climbed Mount Everest.

Ans: 1984

12. Bachhendri Pal spent …………… minutes on the highest peak.

Ans: 43

13. In Nepal Mount Everest is called as …………..

Ans: Sagarmatha

Short Answer Type Questions

Answer the following questions in one or two sentences.

1. List out any four adventurous activities.

Ans: Four adventurous activities are:

  • Mountaineering
  • Skating
  • Sky diving
  • Rafting etc.

2. Who all had gone for the mountaineering camp?

Ans: Twenty teachers from different Kendriya Vidyalayas, women from banks and other institutions had gone for the mountaineering camp.

3. What items were given for the breakfast in the camp?

Ans: Vitamin C, iron tablets and hot chocolate milk were given for the breakfast in the camp.

4. What kinds of tools are needed for climbing mountains?

Ans: The following tools are needed. They are-

  • Thick Rope
  • Pegs or pitons
  • Hammer
  • Sling etc.

5. What all things were there in the rucksack?

Ans: The rucksack had the following things-

Food packets, water bottle, rope, hook, plastic sheet, diary, torch, towel, soap, windcheater, whistle, glucose, jaggery, chana and some other snacks.

6. What is rapling?

Ans: The act of coming down a very steep slope by holding a rope is called rapling.

7. What is the correct way of rock climbing?

Ans: The correct way of rock climbing is

  • Keep the body at an angle of 90 degree while climbing
  • Keep the back straight without bending.

Give reasons

1. Double layered plastic sheets used for the tent and ground.

Ans: Double layered plastic sheets used for the tent and ground because the air between the layers keep the room warm.

2. A drain was dug around the tent.

Ans: A drain was dug around the tent to collect the snow during the night from the tents.

3. Sleeping bags were filled with soft feathers.

Ans: Sleeping bags were filled with soft feathers to keep warm in the extreme coldness.

4. They were all given vitamin C, iron tablets and hot chocolate milk with breakfast.

Ans: They were all given vitamin C, iron tablets and hot chocolate milk with breakfast because these provide strength and keep the body warm in cold.

Long Answer Type Questions

1. Write any four responsibilities of a leader in the mountaineering camp.

Ans: The responsibilities are-

  • Help others in carrying their bags.
  • Let the group go ahead and keep to the last.
  • Help those who cannot climb properly.
  • Find a good place to stop and rest.

 

 

 

 

 


Saturday, October 1, 2022

Holiday homework | Autumn Break | Class 5 | EVS

Observation

Answer all the questions in A4 size paper. Draw or paste pictures where necessary.


………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….


………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….



………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….


………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….


………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………….


………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………….

Give reasons

  • Sunita’s hair kept standing in the spaceship.
  • Bastions were rounded in shape.
  • Vitamin C, iron tablets and hot chocolate milk were given in mountaineering camp during breakfast.
  • Birds move their neck very often.
  • Seeds kept in a dark room do not sprout.

Paragraph writing

Write a paragraph of five sentences about the following.

  • Sloth
  • Ghadsisar
  • Sunita Williams
  • Mamidi tandra
  • Golconda fort

Difference

Write any two differences about the following.

  • Malaria and Anemia
  • Floating and sinking objects

 




Wednesday, September 14, 2022

Helen Keller | Class 4 | English | Reading Comprehension

Passage 1

It was the summer of 1880. A healthy baby girl was born in a small town in Alabama. Her parents loved her dearly and named her Helen Keller. But one day, the baby became ill and day after day, her fever stayed high. Everyone in the family tried to help her to get better, but all they could say was, “There is nothing more we can do. The baby may not live.”

Helen lived. But she was not the same after her illness. “Something is very wrong,” her mother said. At last they found out what was wrong. The child could not see or hear.

Answer the following questions from the passage given above.

1. In which year was Helen Keller born?

……………………………………………………………………………………………

2. Where was she born?

……………………………………………………………………………………………

3. Who named the girl Helen Keller?

……………………………………………………………………………………………

4. What happened with her one day?

……………………………………………………………………………………………

5. What was wrong with her after illness?

……………………………………………………………………………………………

6. Join the two sentences by using but and re-write.

Helen lived after her illness. She could not hear or see.

……………………………………………………………………………………………

7. Make a sentence by using the word ‘healthy’.

……………………………………………………………………………………………

8. Write the opposite of the word ‘ill’ from the passage.

……………………………………………………………………………………………

 

Passage 2

Helen copied her teacher and spelt D_O_L_L too, but she did not understand what she was doing. Helen liked Miss Sullivan. She was strict but kind. She spelt a lot of words for Helen, on her hand, day and night, to make Helen understand.

One day, her teacher made Helen put her hand into running water. Then, she spelt W_A_T_E_R. suddenly Helen understood that W_A_T_E_R meant something wet, running over her hand. She understood that words were the most important things in the world. Words would tell her everything she wanted to know.

Answer the following questions from the passage given above.

1. Who was Helen’s teacher?

……………………………………………………………………………………………

2. How was Helen’s teacher?

……………………………………………………………………………………………

3. What did she do to make Helen understand?

……………………………………………………………………………………………

4. Why did her teacher put her hand in water?

……………………………………………………………………………………………

5. What did Helen learn when the teacher put her hand into running water?

……………………………………………………………………………………………

6. What was the most important thing that Helen finally understood?

……………………………………………………………………………………………

7. Make a sentence by using the word ‘important’.

……………………………………………………………………………………………

8. What is the V1 form of the word ‘spelt’?

……………………………………………………………………………………………

9. Join the following two sentences by using ’but’.

She was strict. She was kind.

……………………………………………………………………………………………

10. Write the opposite of the word ‘dry’ from the given passage.

……………………………………………………………………………………………

 

Click the following links for more 

Helen Keller NCERT Solutions

Alice in Wonderland Reading Comprehension