Monday, April 14, 2025
Thursday, April 10, 2025
Friday, January 17, 2025
Sample Questions for Periodic Test 2 (PT 2) | Class 4 | English | Grammar
Grammar
1. Match
the following.
|
Column A |
Column B |
|
Birds |
Stables |
|
Rabbits |
Kennels |
|
Beavers |
Nests |
|
Horses |
Burrows |
|
Dogs |
Lodges |
2. Fill
in the blanks with appropriate words from the bracket.
(my,
his, he your)
A) There
……………….. sold all his animals to a rich man.
B) Sanu
was a farmer. ……………….. wanted to sell ………………… goats.
C) I
had helped him. So he returned ……………. money.
3. Choose
the correct word from the box.
A) This
sum is ………………………….. (right, write)
B) The
king sits on the ……………………… (thrown, throne)
C) Mr.
Saroj Kumar Dash is our school ………………………… (principle, principal)
4. Write
the past form of the following words.
|
Present form |
Past Form |
|
Pull |
………………………. |
|
Tell |
………………………. |
|
Challenge |
………………………. |
|
Find |
………………………. |
|
Cry |
………………………. |
5. Use
‘a’ or ‘an’ before the words given below.
|
……………. |
basket |
……………. |
uniform |
|
……………. |
honest |
……………. |
umbrella |
|
……………. |
house |
……………. |
unicorn |
6. Choose
the silent letters from the words given below and write.
|
Words |
Silent letters |
Words |
Silent letters |
|
hour |
………………. |
Knowledge |
………………. |
|
walk |
………………. |
high |
………………. |
|
often |
………………. |
write |
………………. |
7. Write
the rhyming pair of words for the following.
|
Words |
Rhyming word |
Words |
Rhyming word |
|
heat |
………………. |
where |
………………. |
|
boots |
………………. |
hour |
………………. |
|
Door |
………………. |
book |
………………. |
8. Punctuate
the following words by using commas, capital letters, full stops, question
marks wherever necessary.
a) rahim
ravi and raju are going to see the circus
………………………………………………………………………….
b) laxmi
why are you crying
………………………………………………………………………….
c) oranges
mangoes bananas and papayas are fruits
………………………………………………………………………….
9. Fill
in the blanks with the correct form of the words.
a) Read
your lesson ………………………… (silent)
b) The
tree gave its fruit to the boy ………………………. (happy)
10. Fill
in the blanks with the singular or plural form of the words given in brackets.
a) My
brother wanted a ……………………….. (banana) and three ………………. (apple).
b) A
tree has one ……………………. (trunk) but many ……………………. (branch) and …………………… (leaf).
11. Write
two more words from the families given below.
|
-ook |
-ee |
-oot |
-eat |
|
Look |
Bee |
Boot |
Beat |
|
………………. |
………………. |
………………. |
………………. |
|
………………. |
………………. |
………………. |
………………. |
You
may also like
Click here to check your answer
Sample questions for Class 4 English Periodic Test 2 Textual Revision
Sample Questions (Answer) for Periodic Test 2 (PT 2) | Class 4 | English | Grammar
Grammar
1. Match
the following.
|
Column A |
Column B |
|
Birds |
Stables |
|
Rabbits |
Kennels |
|
Beavers |
Nests |
|
Horses |
Burrows |
|
Dogs |
Lodges |
Ans:
|
Column A |
Column B |
|
Birds |
Nests |
|
Rabbits |
Burrows |
|
Beavers |
Lodges |
|
Horses |
Stables |
|
Dogs |
Kennels |
2. Fill
in the blanks with appropriate words from the bracket.
(my,
his, he your)
A) There
……………….. sold all his animals to a rich man.
Ans:
There he sold all his animals to a rich man.
B) Sanu
was a farmer. ……………….. wanted to sell ………………… goats.
Ans:
Sanu was a farmer. He wanted to sell his goats.
C) I
had helped him. So he returned ……………. money.
Ans:
I had helped him. So he returned my money.
3. Choose
the correct word from the box.
A) This
sum is right (right, write)
B) The
king sits on the throne. (thrown, throne)
C) Mr.
Saroj Kumar Dash is our school principal. (principle, principal)
4. Write
the past form of the following words.
|
Present form |
Past Form |
|
Pull |
………………………. |
|
Tell |
………………………. |
|
Challenge |
………………………. |
|
Find |
………………………. |
|
Cry |
………………………. |
Ans:
|
Present form |
Past Form |
|
Pull |
Pulled |
|
Tell |
Told |
|
Challenge |
Challenged |
|
Find |
Found |
|
Cry |
Cried |
5. Use
‘a’ or ‘an’ before the words given below.
|
……………. |
basket |
……………. |
uniform |
|
……………. |
honest |
……………. |
umbrella |
|
……………. |
human |
……………. |
unicorn |
Ans:
|
a |
basket |
a |
uniform |
|
an |
honest |
an |
umbrella |
|
a |
human |
a |
unicorn |
6. Choose
the silent letters from the words given below and write.
|
Words |
Silent letters |
Words |
Silent letters |
|
hour |
………………. |
Knowledge |
………………. |
|
walk |
………………. |
high |
………………. |
|
often |
………………. |
write |
………………. |
Ans:
|
Words |
Silent letters |
Words |
Silent letters |
|
hour |
h |
Knowledge |
K, d |
|
walk |
l |
high |
g |
|
often |
t |
write |
w |
7. Write
the rhyming pair of words for the following.
|
Words |
Rhyming word |
Words |
Rhyming word |
|
heat |
………………. |
where |
………………. |
|
boots |
………………. |
hour |
………………. |
|
Door |
………………. |
book |
………………. |
Ans:
|
Words |
Rhyming word |
Words |
Rhyming word |
|
heat |
beat |
where |
there |
|
boots |
roots |
hour |
our |
|
Door |
galore |
book |
took |
8. Punctuate
the following words by using commas, capital letters, full stops, question
marks wherever necessary.
a) rahim
ravi and raju are going to see the circus
Ans:
Rahim, Ravi and Raju are going to see the circus.
b) laxmi
why are you crying
Ans:
Laxmi, why are you crying?
c) oranges
mangoes bananas and papayas are fruits
Ans:
Oranges, mangoes, bananas and papayas are fruits.
9. Fill
in the blanks with the correct form of the words.
a) Read
your lesson ………………………… (silent)
Ans:
Read your lesson silently.
b) The
tree gave its fruit to the boy ………………………. (happy)
Ans:
The tree gave its fruit to the boy happily.
10. Fill
in the blanks with the singular or plural form of the words given in brackets.
a) My
brother wanted a ……………………….. (banana) and three ………………. (apples).
Ans:
My brother wanted a banana and three apples.
b) A
tree has one ……………………. (trunk) but many ……………………. (branch) and …………………… (leaf).
Ans:
A tree has one trunk but many branches and leaves.
11. Write
two more words from the families given below.
|
-ook |
-ee |
-oot |
-eat |
|
Look |
Bee |
Boot |
Beat |
|
………………. |
………………. |
………………. |
………………. |
|
………………. |
………………. |
………………. |
………………. |
Ans:
|
-ook |
-ee |
-oot |
-eat |
|
Look |
Bee |
Boot |
Beat |
|
Took |
See |
Shoot |
Meat |
|
Look |
Free |
Root |
Neat |
You
may also like
Samplequestions for Class 4 English Periodic Test 2 Textual Revision